October 12, 2015 Márton Krauter

Lipcsében lesz a RoboCup 2016

Leipzig will host the 20th RoboCup. Ellie, a robot from Aldebaran, discovers Leipzig's downtown area - this image shows the Federal Administrative Court. 
Image: Leipziger Messe GmbH

Tíz év után először újra Németország ad otthont a robotok világbajnok­ságának.

2016 nyarán a németországi Lipcse lesz a házigazdája a 20. RoboCup robot-világbajnokságnak. A rangadó nemzetközi robotikai rendezvény helyszíne minden évben más ország: Németországban utoljára 2006-ban, a futball-világbajnoksággal párhuzamosan került megrendezésre több ezer brémai látogató örömére. „A RoboCup lenyűgöző esemény − a résztvevők szórakoztató módon mutatják be a világ legfrissebb tudományos és technológiai eredményeit” – nyilatkozta Markus Geisenberger, a Lipcsei Vásár ügyvezetője. „A rendezvény legalább annyira érdekes a szakmabelieknek, mint a médiának vagy a közönségnek. Nagy örömünkre szolgál, hogy közös pályázatunk a Német Nemzeti RoboCup Bizottsággal, a WorldSkills Germany-val, Szászország tartományával és Lipcse városával sikerrel zárult. Köszönetet mondunk a Szövetségi Oktatási és Tudományos Minisztériumnak, valamint minden támogatónknak az üzleti élet, a tudomány és a média területéről.”

A RoboCup világbajnokságon negyven ország közel háromezer résztvevőjének autonóm robotjai mérik össze képességeiket és oldanak meg komplex feladatokat. A focizó robotokon kívül a látogatók találkozhatnak katasztrófa sújtotta területeken bevethető kereső- és mentőrobotokkal, valamint a mindennapi életben segítségünkre levő háztartási robotokkal is. A RoboCupJunior versenyen, amely a húsz év alatti diákokat várja, nem csak focizó, de többek között táncoló és akadálypályákkal sikerrel megbirkózó robotokkal is találkozhatnak az érdeklődők. A több napig húzódó versenysorozattal párhuzamosan a mesterséges intelligencia területén elért legfrissebb tudományos eredményekkel foglalkozó konferencia is zajlik.

Az európai regionális versenyt (RoboCup German Open) 2011 óta Magdeburgban rendezik, a világbajnokságon viszont évek óta Németország képviselteti magát a legnépesebb indulóval – ezért különleges esemény számunkra, hogy idén a világbajnokságot Németország rendezi.

„Azt szeretnénk, ha ezt a RoboCupot nem csak a résztvevők és a nézők, de Lipcse lakói is sokáig emlegetnék”

– árulta el Gerhard Kraetzschmar, a RoboCup szövetség alelnöke és a RoboCup 2016 elnöke. „A Lipcsei Vásárral és a WorldSkills Germany-val karöltve alaposan kidolgozott javaslatot készítettünk, és biztosak vagyunk benne, hogy Lipcse ideális helyszíne lesz a világbajnokságunknak.”

A szövetségi kormányzat, Szászország tartománya és Lipcse városa is a RoboCup 2016 világbajnokság támogatói.

Prof. Dr. Johanna Wanka szövetségi oktatásügyi miniszter valamint Sven Morlok, Szászország gazdasági, munkaügyi és közlekedési minisztere lesznek a RoboCup 2016 világbajnokság fővédnökei. „Szászország fejlett technológiájú tartomány és kiemelkedő jelentőségű a mikroelektronika területén. Ezek a tulajdonságok együtt mind a tartományt, mind Lipcse városát a RoboCup 2016 minden szempontból kiváló házigazdájává teszik” – nyilatkozta Morlok. „Szászország olyan feltalálók otthona, akik folyamatosan új termékeket állítanak elő új ötletekből. A magas technológiai fejlettségű fejlesztések lehetőségét elsősorban a tudomány, a kutatás és a technológia között fennálló kiváló kapcsolat teremti meg. Egy focizni képes robot komoly tudományos eredmény, amit csak több tudományterület tökéletes összehangolásával lehetséges elérni. Nagyon várom a 2016-os RoboCup világbajnokságot, és örömömre szolgál, hogy fővédnök lehetek.”

A pályázatot támogatta a város is. „Lipcse kiváló hírnévnek örvend a tudományos kutatások terén” – véli Burkhard Jung polgármester. „Az emberek mindig is azért jöttek ide, hogy találmányokat mutassanak be vagy tudást cseréljenek egymással. A RoboCup világbajnokság egyesíti a tudományt, a technológiát és a sportot; a közönség pedig látványos bemutatóknak örvendhet. És nem számít, hogy a robotok végül egy vagy hét gólt lőnek.”

A 20. RoboCup világbajnokság és a kapcsolódó konferencia 2016. június 30. és július 4. között kerül megrendezésre a Lipcsei Vásár területén.

A bejegyzés a hivatalos angol nyelvű sajtóközlemény fordítása.

RCL_header_home